.

Kira Stopajı Hesaplama

Sayfamızdaki kira stopaji hesaplama aracı ile net kira tutarı ve brüt kira tutarı ile stopaj hesaplama ve stopaj tutarı ile net ve brüt kira tutarı hesaplama yapabilirsiniz.
HESAPLAMA TÜRÜ
:
TUTAR
:

Ticari amaçla veya iş yeri olarak kiralanan gayrimenkullerin, brüt kira bedeli üzerinden yapılan vergi kesintileri, kira stopajı olarak adlandırılır. Kira stopajının ödenmemesi halinde gayrimenkulün temerrüt nedeniyle birlikte tahliye işlemi gerçekleştirilir. Aynı zamanda haciz işlemi uygulanır. Kira stopaj hesaplama işlemiyle kira bedelinize göre ödemeniz gereken stopaj vergisini kolayca öğrenebilirsiniz.

İş yeri olarak kiralanan gayrimenkuller için stopaj ödemesi zorunludur. Kira stopajı, iş yerini kiralayan kişi tarafından ödenmelidir. Web sitemizde yer alan kira stopaji hesaplama aracı ile:

  • Net kira tutarı ile stopaj hesaplama
  • Brüt kira tutarı ile stopaj hesaplama
  • Stopaj tutarı ile kira hesaplama

İşlemlerini en hızlı ve kolay şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Kira Stopajı Nedir?

İş yeri olarak kiralanan gayrimenkuller için brüt kira bedelinin %20’si olarak alınan vergi türü, kira stopajı olarak adlandırılır. Kira stopajı, kiracı tarafından ödenirken mülk sahibinin herhangi bir mali sorumluluğu yoktur.

Vergi kaçağı ve vergi kaybını minimuma indirgemek için kira stopajı uygulaması başlatılmıştır. Kira stopajı uygulamasıyla vergi mükellefi ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı’nın yükü azaltılır. Öte yandan net gelir kazanan kişiler için kolay bir vergi ödeme yöntemi olması amaçlanmaktadır.

Kira Stopajı Ne Kadardır?

Kira stopajı, brüt kira bedelinin %20’sidir. Örneğin, 5000 TL brüt kira bedeline sahip olan bir iş yeri için %20 oran ile 1000 TL kira stopajı ödenir. Kira stopajı hesaplama formülü olarak kullanılan diğer bir yöntem de brüt kira bedelinin beşe bölünmesidir. Her iki yöntemde de kira stopaj oranı belirlenebilir.

Kira stopaj hesaplama formülü için kullanılabilecek diğer yöntemler:

  • Kira sözleşmesinde brüt kira bedeli belirtilmemiş ise net kira oranı 1, 25 ile çarpılır veya 0,80’e bölünür ve brüt kira bedeli bulunur,
  • Stopaj tutarı üzerinden kira hesaplamak için stopaj tutarını 4 ile çarparak net kira bedelini; 5 ile çarparak brüt kira bedelini öğrenebilirsiniz.

Kira stopaj oranını pratik ve kolay biçimde hesaplamak için Hesap Araçları web sitesini kullanabilirsiniz.

Kira Stopaj Muhasebe Kaydı Nasıl Yapılır?

Ödenen kira stopajı için muhasebe kaydı oluşturulur. Kira stopaj muhasebe kaydı için brüt kira bedelinin belirlenmesi gerekiyor. Aynı zamanda iş yeri için oluşturulan gelir – gider tablosuna stopaj vergisi de yansıtılır.

Kira stopaj muhasebe kaydı zorunludur ve her iş yeri için geçerlidir. Bununla birlikte bu kayıt, iş yeri muhasebecisi veya mali müşavir tarafından gerçekleştirilir. Dolayısıyla iş veren ya da mülk sahibinin kira stopaj kaydı için yapması gereken bir işlem yoktur.

Kira Stopajını Kim Öder?

Kira stopajı, iş yerini kiralayan kişi, şirket ya da kurum tarafından ödenir. Gayrimenkul sahibinin, kira stopajını ödeme yükümlülüğü yoktur. Stopaj, iş yeri sahiplerinin vergilerini düzenli olarak ödemesi için uygulanır. Bu sayede vergi kaçırma vb. suçların gerçekleştirilmesi engellenir.

Bununla birlikte vergi mükellefinin yükünü azaltmak için de stopaj vergisi uygulamasına ihtiyaç duyuluyor.

Kira Stopajı Ne Zaman Ödenir?

Kira stopajı kaç ayda ödenir? Sorusu, iş yeri sahipleri tarafından merak edilir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklama göre, kira stopajı bir yıl içinde, mart ve temmuz aylarında iki eşit taksitle ödenir. Aynı zamanda kira stopajı beyannamesinin mart ayı içinde yapılması gerekir.

Kira stopajı haricinde alınan stopaj vergilerinin ödeme tarihi, her yılın başında Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından duyurulur, Gelir, çalışan, ücret vb. stopaj vergileri aylık ya da üç aylık ödenebilir.

Kimler Kira Stopaj Vergisinden Muaf Tutulur?

Kira stopaj vergisi, kiracı tarafından ödenir ancak bazı durumlarda muafiyet söz konusudur. Aşağıdaki durumlarda kira stopaj vergisi ödenmez:

  • Yıllık beyanname gösterilmesi gereken ödemeleri gerçekleştirecek olan kişiler,
  • Yurtdışından maaş alanlar,
  • Yabancı elçilik ve konsoloslukta görevli olan memur ve hizmetliler.

Hesap Araçları ile kira stopaj oranını anında öğrenebilir ve ödemeniz gereken oranları inceleyebilirsiniz.

BENZER HESAPLAMA ARAÇLARI
Web sitemizde yer alan damga vergisi hesaplama aracından seçim yaparak en doğru vergi oranına ulaşabilirsiniz.
KDV dahil hesaplama ya da KDV hariç hesaplama mı yapmak istiyorsunuz? O halde KDV hesaplama sayfamızı denemelisiniz.
Güncel KDV tevkifat oranları ile işlem yapmak ve kesin sonuca ulaşmak için web sitemizdeki KDV tevkifati hesaplama aracını kullanabilirsiniz.